ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο Αϊνστάιν και η θρησκεία
μια απάντηση για τους μαχόμενους τον ΔΑΡΒΙΝΟ
ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η πολιτική οικονομία μελετά τις οικονομικές και παραγωγικές σχέσεις και το κοινωνικό σύστημα της παραγωγής.Εργασία είναι η σκόπιμη δραστηριότητα, με την οποία ο άνθρωπος προσαρμόζει τα αντικείμενα της φύσης και τα κάνει κατάλληλα για την ικανοποίηση των αναγκών του.
Απλή εργασία είναι η εργασία που δεν απαιτεί ειδική προκαταρκτική εκπαίδευση.
Σύνθετη εργασία είναι η εργασία που είναι αδύνατη χωρίς μια λιγότερη ή περισσότερο μακρόχρονη κατάρτιση ενός εργαζομένου.
Συγκεκριμένη εργασία είναι η εργασία που ξοδεύεται σε καθορισμένη μορφή, η εργασία μιας ορισμένης ειδικότητας π.χ. του ανθρακωρύχου, του χαλυβουργού κτλ.
Αφηρημένη εργασία είναι η εργασία γενικά, ή ομοιογενής κοινωνική εργασία των εμπορευματοπαραγωγών, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη μορφή της.
Μέσα εργασίας είναι τα πράγματα με την βοήθεια των οποίων ο άνθρωπος επιδρά στη φύση και προσαρμόζει τα αντικείμενα της για να τα καταναλώσει.
Στα μέσα εργασίας ιδιαίτερη θέση κατέχει, το δραστήριο τους μέρος, τα εργαλεία παραγωγής.
Μέσα παραγωγής ονομάζονται, τα μέσα εργασίας και τα αντικείμενα εργασίας με την βοήθεια των οποίων οι άνθρωποι κατασκευάζουν τα πράγματα που τους είναι αναγκαία. Εργατική δύναμη εννοούμε τις σωματικές και πνευματικές ικανότητες του ανθρώπου, την επαγγελματική του πείρα και τις επαγγελματικές του συνήθειες, που τις χρησιμοποιεί για τη δημιουργία με τη βοήθεια των μέσων παραγωγής υλικά αγαθά, τα οποία ικανοποιούν διάφορες ανάγκες του.
Παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας αποτελούν τα μέσα παραγωγής μαζί με την εργατική δύναμη των ανθρώπων.
Αντικείμενα της εργασίας είναι τα απαραίτητα στοιχεία της διαδικασίας της εργασίας εκτός από τη σκόπιμη δραστηριότητα του ανθρώπου και τα μέσα εργασίας, δηλαδή τα υλικά, που υποβάλλονται σε κατεργασία.
Πρώτες ύλες ή ακατέργαστα υλικά ονομάζονται τα αντικείμενα εργασίας.
Παραγωγικές ή οικονομικές σχέσεις ονομάζονται οι καθορισμένες μεταξύ τους σχέσεις στις οποίες οι άνθρωποι έρχονται ανεξάρτητα και αναπόφευκτα, από τη θέληση και τη συνείδηση τους, στο προτσές της παραγωγής, της ανταλλαγής, της διανομής και της κατανάλωσης των υλικών αγαθών.
Η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής είναι η βάση των παραγωγικών σχέσεων οποιαδήποτε κοινωνίας.
Αξία χρήσης είναι το ίδιο το πράγμα, το ίδιο υλικό αγαθό, το οποίο μπορεί, χάρη στις μηχανικές, φυσικές, χημικές και άλλες ιδιότητες του να ικανοποιήσει τούτες ή εκείνες τις ανάγκες των ανθρώπων.
Οι αξίες χρήσης χωρίζονται σε δυο μεγάλες ομάδες! Σε είδη προσωπικής κατανάλωσης και σε μέσα παραγωγής.
Αξία ενός εμπορεύματος είναι η ενσωματωμένη σ’ αυτό κοινωνική εργασία των εμπόρευματοπαραγωγών.
Αξία των εμπορευμάτων είναι η κοινωνική σχέση των εμπορευματοπαραγωγών, που εκδηλώνετε δια μέσω της αγοράς.
Εμπόρευμα είναι το προϊόν που παράγετε για πούληση. Για ανταλλαγή μέσω της αγοράς.
Το μέγεθος της αξίας ενός εμπορεύματος είναι αντιστρόφως ανάλογο με την παραγωγικότητα της εργασίας που ξοδεύτηκε για την παραγωγή αυτού του εμπορεύματος.
Εμπόρευμα ισοδύναμο (ισάξιο) ονομάζετε το εμπόρευμα που χρησιμοποιείται σαν πρότυπο για την έκφραση της αξίας των άλλων εμπορευμάτων.
Το χρήμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα ευγενή μέταλλα που παίζουν το ρόλο του γενικού ισοδυνάμου.
Κεφάλαιο είναι το χρήμα που αξιοποιείται για να προκύψει κέρδος από την εκμετάλλευση εργατικής δύναμης.
Σταθερό κεφάλαιο είναι οι εγκαταστάσεις, καύσιμα κλπ.
Μεταβλητό κεφάλαιο είναι οι αποδοχές των εργαζομένων.
Μισθός στο καπιταλιστικό σύστημα η εργατική δύναμη είναι εμπόρευμα με αξία χρήσης ίση με την αξία που έχουν τα μέσα για να ζήσεις.
Ο Αϊνστάιν και η θρησκεία
… «Είμαι ένας βαθιά θρησκευόμενος άπιστος. Πρόκειται για ένα κάπως νέο είδος θρησκείας…….Η επιστημη χωρις τη θρησκεια είναι κουτση. Η θρησκεια χωρις την επιστημη είναι τυφλη.
… ποτέ δεν έχω αποδώσει στη Φύση κάποιο σκοπό ή επιδίωξη, ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να εκληφθεί ως ανθρωπομορφικό. Στη Φύση βλέπω μια μεγαλειώδη δομή την οποία μπορούμε να κατανοήσουμε μόνο πολύ ατελώς, και τούτο θα έπρεπε να γεμίζει οποιονδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο με ένα συναίσθημα ταπεινότητας.
Αυτό είναι ένα γνήσια θρησκευτικό συναίσθημα και δεν έχει καμία σχέση με το μυστικισμό…
.. η ιδέα ενός προσωπικού Θεού μού είναι εντελώς ξένη – και μου φαίνεται έως και αφελής…»
Μια επιστολή του Αλβέρτου Αϊνστάιν προς τον Γερμανό φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ, την οποία του έστειλε στις 3 Ιανουαρίου 1954, ένα χρόνο δηλαδή πριν από τον θάνατό του, αποτυπώνει τις σκέψεις του για τη θρησκεία και τον Θεό. Η επιστολή βγήκε σε πλειστηριασμό από τον Bloomsbury και πουλήθηκε στις 15.5.08 στην τιμή των 207.600 λιρών.Τα σημαντικότερα αποσπάσματα της επιστολής Αϊνστάιν δημοσίευσε η εφημερίδα The Guardian στο φύλλο της 13.5.2008 σε μετάφραση από το γερμανικό πρωτότυπο του Joan Stambaugh, συνοδευόμενα από το κείμενο με τίτλο «Childish superstition: Einstein’s letter makes view of religion relatively clear» και τα αναδημοσίευσε το Βήμα την επομένη σε επιμέλεια Όλυμπου Τσεκούρα. Την επαύριο του πλειστηριασμού επίσης στον Guardian δημοσιεύθηκαν οι απόψεις του κορυφαίου βιολόγου Richard Dawkins (Dawkins beaten in bid for Einstein letter). Το κείμενο που συνόδευε την επιστολή μπορείτε να το διαβάσετε εδώ και εδώ. Αλλά καλύτερα να σχηματίσει κανείς γνώμη διαβάζοντας τα αποσπάσματα της ίδιας της επιστολής του Αϊνστάιν:
«Πρωτόγονο ανθολόγιο μύθων» η Αγία Γραφή
«Τις τελευταίες ημέρες διαβάζω μετά μανίας το βιβλίο σου και σε ευχαριστώ πολύ που μου το έστειλες.Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το εξής. Με δεδομένη την αντικειμενική στάση απέναντι στη ζωή και στην ανθρώπινη κοινωνία, διαπιστώνω ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία.
Για εμένα, η λέξη Θεός δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από την έκφραση και τα παρεπόμενα της ανθρώπινης αδυναμίας.
Η Αγία Γραφή αποτελεί ένα αξιέπαινο μεν αλλά πρωτόγονο ανθολόγιο μύθων, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά είναι ελκυστικά παιδαριώδεις.[The word God is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish]. Δεν υπάρχει ερμηνεία, όσο επιδέξια και αν είναι αυτή, που να μπορεί να με κάνει να αλλάξω γνώμη. Αυτές οι εκλεπτυσμένες ερμηνείες είναι τόσο πολυσήμαντες εκ της φύσεώς τους που καταλήγουν να μην έχουν σχεδόν καμία σχέση με το αρχικό κείμενο.
Για εμένα ο ιουδαϊσμός, όπως κάθε θρήσκευμα, δεν είναι παρά μια έκφραση ενός συνόλου από παιδαριώδεις δεισιδαιμονίες.
[For me the Jewish religion like all other religions is an incarnation of the most childish superstitions].
Και ο εβραϊκός λαός, στον οποίο με υπερηφάνεια ανήκω, και είμαι απόλυτα συντονισμένος με τη νοοτροπία του, για εμένα δεν έχει ποιότητα διαφορετική από εκείνη των άλλων λαών. Οι εμπειρίες μου με έχουν διδάξει ότι οι εβραίοι δεν είναι καλύτεροι ούτε χειρότεροι από άλλες ομάδες ανθρώπων. Δεν διακρίνω κάτι το “περιούσιον” σε αυτούς. Σε γενικές γραμμές θεωρώ θλιβερό το γεγονός ότι διατείνεσαι μια άποψη περί ειδικών προνομίων και την οποία επιχειρείς να υπερασπιστείς προβάλλοντας δύο ασπίδες υπερηφάνειας, μια εξωτερική ως άνθρωπος και μια εσωτερική ως εβραίος.
Ως άνθρωπος επικαλείσαι, φερ’ ειπείν, άδεια εξαίρεσης από τη νομοτέλεια, αποδεκτή κατά τα άλλα. Ως εβραίος επικαλείσαι το προνόμιο του μονοθεϊσμού. Η περιορισμένη όμως νομοτέλεια παύει να είναι νομοτέλεια, όπως με εξαιρετική οξυδέρκεια διατύπωσε και ο θαυμάσιος Σπινόζα μας, πρώτος από όλους μας κατά πάσαν πιθανότητα.
Και οι ανιμιστικές δοξασίες των θρησκειών της φύσης δεν είναι δυνατόν να ακυρωθούν από τον μονοθεϊσμό.Με τέτοιου είδους ασπίδες μόνον αυταπάτες μπορούμε να δημιουργήσουμε και σε καμία περίπτωση δεν ευνοούμε έτσι την ηθική μας ανάταση. Το αντίθετο μάλιστα.
Τώρα που ξεκαθάρισα ανοικτά τις διαφορές μας στις διανοητικές πεποιθήσεις βλέπω πολύ καθαρά ότι είναι πολύ κοντά οι απόψεις μας περί ζητημάτων πιο ουσιαστικών, όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Διαφοροποιούμαστε μόνον σε διανοητικά “ερείσματα” και στην “αιτιολόγηση των αντιδράσεων” κατά τη φροϋδική ορολογία. Για αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον αν ανοίγαμε μια συζήτηση για πράγματα συγκεκριμένα Πόσο θρήσκος ήταν ο Αινστάιν του Ολυμπου Τσεκούρα από το ΒΗΜΑ
![]() |
Μια άγνωστη επιστολή που έγραψε ο μεγάλος επιστήμονας στα τελευταία χρόνια της ζωής του. |
Πίστευε στον Θεό ο Αϊνστάιν; Φαίνεται ότι στο τέλος της ζωής του ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 20ού αιώνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Θεός «είναι προϊόν της ανθρώπινης αδυναμίας» Το αφήνει να διαφανεί μία επιστολή του, η οποία βγαίνει σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Το γράμμα που έστειλε το 1954 ο πατέρας της Θεωρίας της Σχετικότητας σε γερμανό φιλόσοφο αναμένεται να αλλάξει χέρια για 10.000 ευρώ.
«Η επιστήμη χωρίς τη θρησκεία είναι χωλή·η θρησκεία χωρίς την επιστήμη είναι τυφλή » είχε πει κάποτε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Αυτή η ρήση έμεινε στην ιστορία της διανόησης, προκαλώντας ατέρμονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε πιστούς και άθεους, οι οποίοι ποτέ δεν έπαψαν να διεκδικούν τον πιο φωτισμένο επιστημονικό νου του 20ού αιώνα σαν ένα « δικότους άνθρωπο».
Η ελάχιστα γνωστή επιστολή που βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας δίνει κάποιες απαντήσεις. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα ξεσηκώσει ακόμη μεγαλύτερες αντιδικίες. Διότι χαρακτηρίζει τα ιερά κείμενα «παιδαριώδη μυθεύματα», άποψη που μπορεί να εκληφθεί ως περιφρόνηση του Θεού-ποιου Θεού όμως; Ο Αϊνστάιν γράφει ότι ο μονοθεϊσμός δεν μπορεί να ακυρώσει τις θρησκείες που προηγήθηκαν- και αυτό δεν αποκλείεται να σημαίνει βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, λένε όσοι θέλουν να πιστεύουν ότι ο Αϊνστάιν ήταν θρήσκος.
Κάποιες από τις ιδέες του περί θρησκείας περιέχονται σε αυτή τη χειρόγραφη επιστολή, που είναι γραμμένη στα γερμανικά. Την έστειλε ο Αϊνστάιν από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ στον γερμανό φιλόσοφο Ερικ Γκούτκιντ, σε απάντηση ενός βιβλίου του τελευταίου με τίτλο «Διάλεξε τη Ζωή:Η Βιβλική Εκκληση για Εξέγερση».
Ηταν Ιανουάριος του 1954 και ο Αϊνστάιν ήταν 75 ετών. Του απέμενε μόλις ένας χρόνος ζωής.
Την επιστολή την αγόρασε την επόμενη χρονιά κάποιος ιδιώτης, ο οποίος την κρατούσε στο συρτάρι του ως αυτή την εβδομάδα.
Ο Αϊνστάιν ήταν εβραίος. Εβραίος που είπε «όχι» όταν του πρότειναν να γίνει ο δεύτερος πρόεδρος του Ισραήλ. Εβραίος που δεν πίστεψε ότι οι εβραίοι είναι ο «περιούσιος λαός του Θεού». Εβραίος που δεν έδινε μεγάλη σημασία στο θρήσκευμά του. Το δικό του δημιούργημα ήταν το ακλόνητο Ε=mc2.
Ούτε οι γονείς του ήταν θρήσκοι. Στο δημοτικό τον έγραψαν σε σχολείο καθολικών. Ταυτόχρονα φρόντισαν να διδαχθεί τον ιουδαϊσμό. Ηταν αυτό που αργότερα το αποκάλεσε «θρησκευτικό παράδεισο της νιότης ». Τότε τηρούσε τις παραδόσεις, απέχοντας επί παραδείγματι από το χοιρινό κρέας. Αυτό δεν κράτησε πολύ: στα 12 του χρόνια άρχισε να αμφιβάλλει για την αλήθεια των ιερών κειμένων.
Ώριμος πια, στο απόγειο της σοφίας του και στο λυκόφως της ζωής του, μιλούσε για ένα « κοσμικό θρησκευτικό συναίσθημα», που ο ίδιος πίστευε ότι εμπότιζε και στήριζε το επιστημονικό του έργο. Το 1954, μόλις ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του, είχε ευχηθεί να νιώσει το Σύμπαν «σαν ενιαίο κοσμικό σύνολο». Του άρεσαν τα αποφθέγματα θρησκευτικού περιεχομένου, όπως το αξέχαστο « Αυτός (ο Θεός) δεν παίζει ζάρια» που είχε πει το 1926 αναφερόμενος στο στοιχείο του συμπτωματικού στην Κβαντική Θεωρία. Η άποψή του για τη θεία υπόσταση ποτέ δεν υπήρξε ξεκάθαρη. Οπως είπε ο Τζον Μπρόκερ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στην εφημερίδα «Τhe Guardian», « o Αϊνστάιν, όπως όλοι οι μεγάλοι,δεν χωράει στα καλούπια των συνηθισμένων ανθρώπων και στα απλοϊκά κριτήρια περί πίστης και αθεΐας.
Είναι ξεκάθαρο ότι έτρεφε σεβασμό τόσο για τις ιουδαϊκές όσο και για τις χριστιανικές θρησκευτικές παραδόσεις…
Για αυτόν όμως η θρησκεία ήταν κάτι πολύ πιο άυλο».
Και το βέβαιο είναι ότι εκνευριζόταν με τους θρησκόληπτους όταν τον αποκαλούσαν άθεο.
μια απάντηση για τους μαχόμενους τον ΔΑΡΒΙΝΟ
Ματιά εκ βαθέων!
Τα μάτια που φαίνεται να έχει στη συνηθισμένη θέση αυτό το είδος ψαριού (βαρελόψαρο) είναι παραπλανητικά. Τα πραγματικά του μάτια βρίσκονται μέσα στο σώμα του και κοιτάζουν προς τα πάνω μέσα από το διαφανές κάλυμμα του κεφαλιού του! Η διαφανής ασπίδα θεωρείται ότι χρειάζεται για να προστατεύει τα μάτια του καθώς το ψάρι κλέβει θηράματα που έχουν πιάσει οι μέδουσες.Αυτό το ζώο, που δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο την εκπληκτική πορεία που μπορεί να πάρει η βιολογική εξέλιξη, μπόρεσε να μελετηθεί για πρώτη φορά πέρσι, τόσο στο φυσικό του περιβάλλον, όσο και στο ενυδρείο, χάρη σε ένα δείγμα που ανακτήθηκε από τη θάλασσα και παρατηρήθηκε εκτενώς στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Ενυδρείου του Κόλπου Μοντερέι στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου